The Longing (2020)

The Longing

2020 ilmestynyt The Longing on hidasta suunnittelua ja kärsivällisyyttä vaativa odottelupeli (idle game). Luolan kuningas on vaipunut 400 päivää kestävään uneen, ja palvelija Shade joutuu elelemään itsekseen ilman mitään ilmeistä tarkoitusta. Peli ilmestyi otollisesti juuri koronapandemian aikaan, ja ihmiset löysivät siitä tarttumapintaa omaan elämäntilanteeseensa. Shade elää aivan kuin karanteenissa! Hänellä ei ole pääsyä maan pinnalle, vai onko sittenkin? Pelaajan tehtävänä on tutkia laaja luolasto ja paljastaa sen salaisuudet. Minulla ei ole mitään The Longingia vastaan, mutta ei oikein mitään sen puolestakaan. Se on kuitenkin epäilemättä mieleenpainuva pelikokemus, sillä se on hitaudessaan aivan omaa luokkaansa.

Koko juttu

Antiquarium (2023)

Antiquarium

Syyskuun puolivälissä 2023 ilmestynyt etsimispeli Antiquarium yhdistää mielenkiintoisesti old school -pelirakenteen ja tekoälyavusteisen grafiikan. Pelaaja pääsee töihin antiikkiliikkeeseen, jossa paitsi palvellaan asiakkaita myös etsitään kadonneita tai pikemminkin hajallaan olevia koriste-esineitä ja kuullaan viisauksia niiden takaa. Erilaisia tehtävätyyppejä on kuusi, ja ne toistuvat kaavamaisesti aina peräkkäin. Myös grafiikka toistaa aika paljon itseään, vai pitäisikö sanoa varioi paljon itseään, mutta se oli merkillisellä tavalla kiehtovaa. Tekoälyn tuottama epämääräisyys näyttäytyi minulle fantastisena ja sopivan haastavana.

Koko juttu

The A500 Mini (2022)

The A500 Mini

Aiemmin tänä vuonna ilmestynyt minikokoinen Amiga 500 -replika vastasi pitkäaikaiseen kaipuuseeni pelata vanhoja Amiga-pelejä. Nykyaikaisilla tietokoneilla toimivia emulaattoreita on toki olemassa, mutta olen kokenut niiden käytön toivottoman vaikeaksi. A500 Mini sen sijaan lupasi plug and playtä. Heinäkuussa sain omani ja nyt parin kuukauden kokemuksen jälkeen rohkenen kertoa oman arvioni ja muutaman vinkin konsolin hankintaa harkitseville. Amiga-pelien esittelyn jätän vielä tuonnemmaksi.

Koko juttu

Chinatown Detective Agency (2022)

Chinatown Detective Agency

Tämän vuoden huhtikuussa ilmestynyt Chinatown Detective Agency on lähitulevaisuuden Singaporeen sijoittuva pulmapeli-seikkailu. Siinä suhataan metrolla ympäri kaupunkia ja välillä lennetään maailmalle. Pelaajan ohjaama hahmo, nuori Amira Dharma on entinen Interpolin poliisi, joka on ryhtynyt yksityisetsiväksi. Hänen päätyönkuvansa muodostuu tiedonhausta ja erilaisista arvoituksista, jotka laajentuvat pelin ulkopuolelle internetiin. Vaikka Amiran todellisuus ja hänen ratkomansa tapaukset murhista korruptioon kertovat karua tarinaa, on peli kuitenkin lämminhenkinen, sillä Amira löytää oman tukiryhmän. Chinatown Detective Agencyllä on heikkoutensa ja epätäydellisyytensä, mutta pelikokemukseni oli sujuva ja pidin pelin ideasta paljonkin.

Koko juttu

The Excavation of Hob's Barrow (2022)

The Excavation of Hob's Barrow

Syyskuun lopussa ilmestynyt The Excavation of Hob's Barrow palautti minut vanhojen kunnon point-and-click-seikkailujen pariin. Se on pienen pelistudion Cloak and Dagger Gamesin seitsemäs seikkailupeli, ja sen on kustantanut genren elävä legenda Wadjet Eye Games. Yhteistyö Wadjet Eye Gamesin kanssa on taannut pelille erinomaisen ääninäyttelyn. Pidin pelin henkilöhahmoista myös muuten. Muinaisuskoon ja kansantaruihin perustuva kauhutarina sijoittuu 1800-luvun Pohjois-Englantiin. Nuori arkeologi tulee pikkukylään tutkimaan vanhaa hautakumpua ja saa ristiriitaisen vastaanoton. Mitä kuka kukin on ja kehen voi luottaa? The Excavation of Hob's Barrow ei lankea onnelliseen loppuun, vaan jättää tarinasta haavoittuneen pelaajan yksin hämmentyneiden ajatustensa kanssa.

Koko juttu

The Curse of Rabenstein (2020)

The Curse of Rabenstein

2020 ilmestynyt tekstiseikkailu The Curse of Rabenstein kiinnitti huomioni, kun siitä ilmestyi point-and-click-versio Commodore 64:lle pari viikkoa sitten. En kuitenkaan pelannut tuota mainittua kuusnelosversiota, vaan leimisti alkuperäisen pelin modernia selainversiota, joka avautuu vaivattomasti nykykoneella ilman emulaattoria. Peli on saatavilla lukuisille eri alustoille kahdeksan- ja kuusitoistabittisistä Commodoreista Spectrumiin, Atariin, MSX:ään ja DOS:iin, joten sen voi kokea aidohkosti retrona, mutta käytännössä peli on sama myös selaimessa. The Curse of Rabenstein oli minulle kiva ja kevyt pelikokemus. Parseri näyttäytyi ystävällisen yksioikoisena, enkä jäänyt hakkaamaan päätäni seinään missään kohtaa. Peli oli kuin verryttelyä raskaampia parseriotteluita varten. The Curse of Rabenstein tarjoaa alle tunnin pituisen klassisen kauhutarinan.

Koko juttu

Labyrinth City: Pierre the Maze Detective (2021)

Labyrinth City: Pierre the Maze Detective

Poimin taannoin Humble Bundlen Visual Delight -pelinyytin tietämättä oikeastaan, mitä siihen kuuluvilta peleiltä odottaa. 2021 ilmestynyt etsimis-pulmapeli-vaeltelu Labyrinth City: Pierre the Maze Detective tuntui peleistä helpoimmin lähestyttävältä, ja totta kyllä oppimiskynnyskin oli matala. Se perustuu kansainvälisesti suosittuun, 8–12-vuotiaiden lasten tehtäväkirjaan, joka on ilmestynyt myös suomeksi nimellä Sakke sokkelosalapoliisi: Kadonnutta sokkelokiveä etsimässä. Kirja on taipunut peliksi erityisen hyvin, ja se ilahdutti väsynyttä mieltäni. Vaikka pelimaailmassa on täysi hulina ja kaaos päällä, varastetun sokkelokiven metsästys oli kuin balsamia hermostolle, keskittyneisyydessään virkistävää ja rauhoittavaa samaan aikaan.

Koko juttu

Strangeland (2021)

Strangeland

Toukokuun lopussa 2021 ilmestynyt Strangeland lupaa fantastista psykologista kauhua. Se on Primordia-seikkailupelistä tunnetun Wormwood Studiosin kauan odotettu uutuus, jonka on tuottanut Wadjet Eye Games. Fanien odotukset ovat varmaan olleet aika korkealla, ja minullakin on suotuisa muistikuva Primordiasta. Olen myös vanha Wadjet Eye Gamesin ystävä. En voi kuitenkaan hehkuttaa Strangelandia varauksettomasti. Peli toi minulla vahvasti mieleen 1990-luvun lopulla ilmestyneen Sanitariumin, enkä voinut olla vertaamatta niitä toisiinsa Strangelandin tappioksi.

Koko juttu

Lisää pelejä

 Seuraa
    
 Peliarkisto
Mitä, kuka?

Julius Smed, old school -pelaaja Pohjois-Suomen pöheiköstä. Tarinaperustaisten videopelien kohtuukuluttaja, joka liehuttaa mielellään indie-lippua. Motto: Paras peli ei ole se joka pitää suurinta meteliä, vaan se joka puhuu sinulle.

Pidän myös toista blogia, joka keskittyy interaktiiviseen kirjallisuuteen ja sivuaa siten usein pelejä: Kirjallisen suunnistajan lokikirja

 Uusimpia lokikirjassa
Top-10

Blogin arvio asteikolla 100

  1. Valhalla and the Lord of Infinity (94)
  2. Neuromancer (92)
  3. Samorost 3 (90)
  4. The Secret of Monkey Island (88)
  5. This War of Mine (86)
  6. Technobabylon (84)
  7. Shadowrun Hong Kong (84)
  8. The Sexy Brutale (83)
  9. The Last Door – Collector's Edition (82)
  10. Always Sometimes Monsters (81)

KAIKKI PELIT

Arvion perusteet
Pistemäärä on annettu pelikokemukselle ja pelille kokonaisuutena: se ei ole pelin eri osa-alueiden yhteenlaskettu summa tai keskiarvo. Kaikki blogissa arvioidut pelit ovat pelaamisen arvoisia, muuten ne eivät olisi täällä.

Pelialustana
  • Lenovo Legion T5 26AMR5 - AMD Ryzen 5 5600G - NVIDIA GeForce RTX 3060 12 Gt - Windows 11
  • Apple Mac Mini M2 Pro - macOS Sonoma
  • Retro Games The A500 Mini
  • VICE-emulaattorit
  • Satunnaisemmin myös muut emulaattorit
5 minuutin online-pelejä
Shepherd
Aztec Challenge
Mingle
Suositeltu pelimusiikki